Med en vild ambition og Moesgaard Museum som ramme for en spektakulær event, der skal styrke og folkeliggøre en af atletikkens ældste discipliner på såvel nationalt som internationalt plan, fik Dansk Atletik Forbund, Sport Aarhus Event / Aarhus Kommune og Sport Event Denmark tildelt værtsopgaven for IAAF World Cross Country Championships 2019 den 1. december 2016 i Monaco.

IAAF World Cross Country Championships er en af atletikkens absolut stærkeste og mest traditionsrige discipliner. Ambitionen er, at VM Cross Country 2019 skal gøre dette fornemme mesterskab til en folkelig, deltagervenlig event frem for primært en deltagersport.

Præsident for Det Internationale Atletik Forbund, Lord Sebastian Coe, har høje forventninger og stor tillid til VM Cross Country 2019 i Aarhus, som det fremgår i videoen herunder fra præsentation af Moesgaard Museum som ramme for den unikke event.

Fremgang for motionsløb – hårde tider for Cross Country

Mens motionsløb på landevej i det meste af verden har oplevet en enorm vækst i populariteten de seneste mange år, har Cross Country haft det sværere og sværere i samme periode.

Hvorfor har landevejsløb og terrænløb udviklet sig så forskelligt?

  • Mens arrangører af utallige landevejsløb har formået at fortælle gode historier om alverdens events, fokuserer cross country mesterskaberne fortsat på det oprindelige udgangspunkt: At finde en vinder – hvem kommer først.
  • Og mens landevejsløbene de seneste mange år har formået at øge tilgængeligheden og etablere et løbersamfund, er cross country fortsat primært interessant for en udvalgt skare af løbere.

Fra tilskuersport il deltagersport: Jagten på verdens sejeste løber

Landevejsløb har for længst udviklet sig fra tilskuersport til deltagersport i befolkningens bevidsthed, mens Cross Country stadig bærer præg af at være en tilskuersport – og som udgangspunkt ikke en event, løbere ser sig selv deltage i.

“Dette vil IAAF / Mikkeller VM Cross Country Aarhus 2019 ændre. Eventen vil være baseret på deltagelse, engagement og fællesskab. VM Cross 2019 i Aarhus bliver jagten på verdens sejeste løber – og jagten på Cross Countrys fremtidige DNA,” fortæller direktør i Dansk Atletik Forbund, Jakob Larsen.