Der ønskes en glædelig jul af IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships 2019. Og netop nogle havde nogle rigtig gode dage op til jul. 11 navne blev nemlig forhåndsudtaget til at repræsentere det danske landshold til VM Cross i Aarhus den 30. marts.  

Foto: Anna Emilie Møller til sejren ved EM Cross i Holland i starten af december (DECA Text&Bild).

Siden Danmark fik værtsskabet til VM Cross 2019 har der i den danske løbeverden været en speciel ”buzz” omkring cross. Cross er specielt og unikt på så mange måder, og adskiller sig væsentligt fra at løbe på banen eller landevejen. Det er mand-mod-mand i de rå elementer, hvor tider er ligegyldige og kun placeringen er vigtig.

Cross viser en stor form for alsidighed i løb, og flere af verdens bedste løbere og trænere vil også hævde, at for at blive en god løber på banen og landevejen, så skal man også være en god crossløber.

I Danmark har cross været stort i eliteverdenen, men i de senere år er der kommet mere og mere fokus på det. Prestigen ved at vinde et dansk mesterskab i cross er bare noget specielt, og noget man bestemt godt kan være stolt af. Men samtidig har cross også været noget, som man har løbet for at holde sig i gang over vinteren, indtil man skulle træne på banen igen og løbe konkurrencer i baneløb. Løb på banen var dermed prioriteret højere.

Men netop i 2018 og 2019 er der sket et lille skifte. At have et af de mest prestigefyldte mesterskaber på dansk jord er unikt. Og ja, det er en kæmpe oplevelse at være tilskuer. Men at løbe med og mod verdens bedste løbere – og så på hjemmebane – ja, den chance byder sig meget sjældent, for næsten at sige aldrig. Men i 2019 sker det altså.

Og det har kunne mærkes hos eliteløberne. Flere har omprioriteret deres periodisering og træningsprogram over sommeren, så man kunne begynde at fokusere på cross tidligere end man plejede, fordi man skulle gøre klar til at blive udtaget.

Sådan har mange tænkt. Og derfor er dybden og niveauet i cross i Danmark steget i år. Den danske serie kaldet Cross Nationals har set mange nye og højst kompetente navne løbe cross, fordi man nu havde muligheden for at kæmpe om en billet til VM Cross 2019 i Aarhus.

HVORDAN KVALIFICERER ELITELØBERE SIG TIL LANDSHOLDET?
Det er en kamp at blive udtaget til landsholdet. Der indgår både objektive og subjektive krav, da man søger løbere, der kan præstere på dagen, men samtidig søger man også løbere, der har vist et højt niveau over længere tid. Ens for de fleste er dog, at man skal løbe cross og vise sig frem. Man kan ikke blive udtaget udelukkende på baggrund af ens tidligere resultater. Netop derfor har det været, og er det fortsat spændende at følge den danske serie Cross Nationals, hvor de danske eliteløbere kæmper om at blive udtaget til landsholdet, der skal repræsentere Danmark til VM Cross på hjemmebane.

Første milepæl frem mod VM Cross var at blive udtaget til NM Cross på Island, tilbage i november. Denne udtagelse var baseret på placeringerne til 1. runde af Cross Nationals i Korsør. Et stort dansk hold blev udtaget og præsterede godt til NM Cross. Læs mere om det her.

Det vindende herrehold til NM Cross på Island f.v.: Thijs Nijhuis, Jonas Gertsen, Peter Glans og Ole Hesselbjerg (DECA Text&Bild).

Så kom turen til næste milepæl. Her handlede det om at komme med til EM Cross, som blev afholdt i starten af december i Holland. Viser man sig godt frem her, så har man et godt udgangspunkt for at blive udtaget til VM Cross, og gør man det rigtig godt, så har man endda muligheden for at blive forhåndsudtaget til VM Cross 2019. Det betyder, at man så kan målrette sin træning frem mod VM og ikke skal tænke på at ”peake” til andre udtagelses-stævner.

Igen udtog Danmark et stort hold, hvor højdepunktet var Anna Emilie Møllers utroligt flotte præstation med EM-guld i U23-klassen. Flere herrer gjorde det også godt, hvor bl.a. Ole Hesselbjerg nåede sin målsætning om at løbe sig ind i Top 20.

Samtidig deltog Danmark med et hold i Mixed Relay, hvor man løber 4 x 2 km, og holdet består af 2 herrer og 2 damer. Denne disciplin kommer også til VM Cross 2019.

Og nu er vi så nået frem til slutningen af december.

11 NAVNE FIK EN EKSTRA GOD JULEGAVE
Og netop her kort før jul fik 11 danske eliteløbere en glædelig besked om, at de var blevet forhåndsudtaget til VM Cross i Aarhus. Denne besked fik de præcis 101 dage før VM løber af stablen, så nu har de optimale betingelser for at forberede sig til den historiske dag – i tæt samarbejde med de to holdansvarlige, Lars Lindstrøm og Heidi Whitehead (stafet).

Simone Glad – her ved VM Cross i Kampala 2017 – er blandt de 11 navne, som er blevet forhåndsudtaget til VM Cross i Aarhus. Foto: Jiro Mochizuki.

De første 7 navne er udtaget til det individuelle løb i deres respektive klasser.

Kvinder Senior:

 • Anna Emilie Møller, Blovstrød Løverne
 • Maja Alm, AGF Atletik
 • Simone Glad, Sparta AM

Herrer Senior:

 • Abdi Ulad, Hvidovre AM
 • Ole Hesselbjerg, Sparta AM
 • Peter Glans, HMRC
 • Thijs Nijhuis, Viborg AM

Derudover er hele holdet til den relativt nye disciplin, Mixed Relay, blevet udtaget. Holdet er identisk med de fire, som løb stafet ved EM Cross i Holland i starten af december.

Mixed Relay:

 • Nick Jensen, Sparta AM
 • Andreas Lindgreen, Sparta AM
 • Dagmar Fæster Olsen, Sparta AM
 • Laura Glans, Odense Atletik

Udtagelsen er på baggrund dels ud fra præstationerne ved EM Cross i Holland, og dels ud fra en helhedsvurdering af løbernes cross-sæson op mod EM Cross.

ANNA EMILIE MØLLER OPFORDRER ALLE TIL AT KOMME OG VÆRE MED
“Det er fedt allerede at vide, at man er udtaget”, udtaler den netop kårede U23 Europamester i cross. Netop udtagelsen så tidligt gør, at man kan forberede sig optimalt. Hermed skal Anna Emilie Møller ikke kæmpe om at blive udtaget til udtagelses-stævnet i Roskilde den 9. marts. Men da netop udtagelses-stævnet samtidig er DM Cross, så er der en mulighed for, at vi får Anna Emilie Møller at se på startstregen, da netop denne titel har stor prestige. Og så kan DM Cross også fungere som en god test og forberedelse forud for VM.

Anna Emilie Møller sikrer sig sin første titel ved NM Cross på Island i november (foto: DECA Text&Bild).

Anna Emilie Møller opfordrer alle til at være med i motionsløbet. Om VM Cross siger hun: “Ruten virker unik, og også motionsløbet”. Det er en chance, som man ikke må misse. Det er sjældent, at der er et VM i Danmark, og så netop et VM af denne karat, hvor der løbes om at være verdens sejeste løber.

Motionsløbere kan deltage i flere forskellige distancer. Og netop her giver Anna Emilie Møller et godt råd med på vejen til ruten i Aarhus: “Et godt råd er at lægge fornuftigt ud, da ruten er hård”.

Netop ruten tager cross tilbage til, hvad cross skal være. Det er hårdt og på omgivelsernes betingelser. Men samtidig er det et show og en event, hvor der bliver kælet for detaljerne, så man som deltager for en helt unik oplevelse. Flere af distancerne, f.eks. The Toughest (cross + trail 4/8/12 km), The Sprint (2 km), og The Relay (stafet 4 x 2 km) foregår på VM-ruten, så man har mulighed for at sammenligne sig med verdens bedste.

Anna Emilie Møller siger, at “det unikke ved cross er ruternes variation, og at der er en ny rute til hver konkurrence i modsætning til baneløb”. Man skal være alsidig og klar på mange udfordringer. Så når VM Cross er løbet for eliteløberne den 30. marts, så vil det i sandhed være verdens sejeste løber, der er fundet.

Kom og vær med. Der er meget at glæde sig til. Til spørgsmålet om, hvad Anna Emilie Møller glæder sig mest til ved VM Cross i Aarhus svarer hun: “Det hele. Men især, at det er på hjemmebane”.

HVORDAN OG HVORNÅR UDTAGES RESTEN AF DET DANSKE LANDSHOLD?
Udover de 11 navne er der stadig ledige pladser tilbage på det danske landshold. Og dem bliver der hård kamp om. Det handler om at holde sig til og præstere den 9. marts, når der er DM Cross i Roskilde. Dette stævner fungerer nemlig udover at være et dansk mesterskab, også som udtagelses-stævne til VM Cross 2019.

Ole Hesselbjerg løb en flot Top 20-placering hjem til EM Cross i Tilburg, Holland, og er nu forhåndsudtaget til VM Cross.

Umiddelbart efter DM Cross den 9. marts udtages det fulde danske landshold til VM Cross 2019. Det kan forventes, at Danmark vil være repræsenteret i alle fem klasser (senior, U20 og mix stafet), når æren skal forsvares og de rød-hvide farver skal vises frem.

DU KAN VÆRE MED OG LØBE MED/MOD LANDSHOLDET OG VERDENS BEDSTE LØBERE
Synes du det lyder fedt og inspirerende? Så behøves dine drømme slet ikke at stoppe her. For du har nemlig selv muligheden for at være med, og faktisk løbe med og mod landsholdet og verdens bedste løbere.

Husker du VM Halvmaraton fra 2014 i København? Dette løb tales stadig om i løbeverdenen, netop fordi det var et VM for den absolutte elite, men endnu mere fordi, at man åbnede løbet op for alle. Tusindvis af motionsløbere tog del i løbet og løb derfor både med og mod de bedste løbere i verdenen.

Denne model har Danmark været kendt for lige siden. Og nu sker det igen. At afholde et VM i sig selv er stort. Men visionen for VM Cross er større end det. Der åbnes ligesom til VM Halvmaraton 2014 op for, at alle kan være med. Der åbnes op for en folkefest uden lige.

Som motionsløber har man mange fine muligheder for at løbe med. Man kan vælge mellem 4 forskellige distancer:

 • The Toughest: Cross + trail 4/8/12 km
 • The Search: Cross 10 km med eliten
 • The Relay: Stafet 4 x 2 km med et hold af 4 personer
 • The Sprint: 2 km motionsløb

Cross er sjovt, anderledes og udfordrende. Glæden ved det er enorm, og når man først har prøvet det, så skal man gøre det igen. Og nu har man muligheden for at prøve det til et event, som sjældent ses større og flottere. Man kan vælge lige præcis den distance, der passer en.

Planerne for ruterne, setup, tilskuere, tv-dækning osv. er enorme, og hvis man skal vælge ét event at deltage i, i 2019, så er der ingen tvivl. Det er VM Cross i Aarhus den 30. marts.

Det er en mulighed, som man ikke må misse. Så læs mere på www.aarhus2019.dk, tilmeld dig, sæt kryds i kalenderen, og glæd dig til en dag, der vil gå over i historien.