Det voksende fokus på cross, og målet om at gøre cross for alle, har ført til et nyt DM. Hvor alle unge – og fra andre end DAF-foreninger – er velkomne. Alle unge crossløbere kan deltage ved DM Ungdom Cross Stafet, som vil blive afviklet i forprogrammet til VM Cross den 30. marts 2019. 

Foto: Stafet ved Cross Nationals (Lone Dybdal).


Interessen for cross er stor i hele verden, og den er støt stigende i Danmark. Og med god grund. Cross er en af de smukkeste og mest traditionelle discipliner inden for løb. Det er løb mod en selv, med kammeraterne, og det foregår i og med naturen. Det gør løb simpelt, sjovt og underholdende.

Og det bedste af det hele. Alle kan være med.

Netop dette er en af grundstenene, når Danmark den 30. marts 2019 har værtsskabet for et af de største og mest prestigefyldte mesterskaber i løb, nemlig IAAF / Mikkeller World Cross Country Championships 2019, der finder sted ved Moesgaard Museum i Aarhus.

Og nu har cross også fundet vej til et helt nyt nationalt mesterskab. DM Ungdom Cross Stafet er DM i en helt ny konkurrence, hvor alle kan være med. Det finder sted samme dag som VM Cross, den 30. marts 2019 ved Moesgaard Museum. Løb med om formiddagen, oplev cross og kæmp om titlen som det bedste hold i Danmark i cross.

Bagefter kan man opleve verdens bedste løbere, når VM Cross finder sted. Og samtidig får man med en tilmelding til DM Ungdom Cross Stafet gratis start til at være med i et af motionsløbene om eftermiddagen, hvor man løber på den officielle VM-rute.

Løb med, støt vores landsholdsløbere, og oplev et VM i særklasse på hjemmebane.


FORMAT

DM Ungdom Cross Stafet består af 3 elementer:

 1. StafetCross
 2. TeamCross
 3. SpeedCross

Man skal som hold gennemføre alle 3 elementer.

StafetCross
Ruten udgøres af 4 forskellige strækninger på 500-1.000m. Hver udøver løber præcis én af de fire ture i den angivne rækkefølge med skifte i skiftezonen.

TeamCross
Samme rute som StafetCross. 1. strækning løbes af én løber. 2. strækning løbes af 2 løbere sammen. 3. strækning løbes af 3 løbere sammen, og den sidste strækning løbes af alle 4 løbere på holdet.

Man må først begynde næste tur, når den sidste løber på holdet fra forrige tur er nået til skiftezonen. Placering afgøres af 4. løber i mål.

SpeedCross
Består af 20 x ca. 100m stafet. De fire løbere på hvert hold løber 5 gange hver i fast rotation. 1. løber tager således ture nummer 1-5-9-13-17.


KLASSER

Nu er det tid til at finde sammen med sine gode kammerater og komme med til årets event i cross. Læs mere her om, hvilke klasser og kategorier der er, samt om pointsystemet.

Klasser
Et hold består af 4 udøvere. Der kan være drenge-, pige-, og mix-hold. Kategorierne er:

 • U16
 • U18
 • U20

Derudover er der en samlet overordnet klubkonkurrence på tværs af alle slags hold og alle aldre. Der er et officielt DM i hver klasse, samt i den samlede klubkonkurrence, så titlen som danmarksmester er på spil. Der vil være DM-medaljer til vinderne i hver kategori.

Husk også på, at DM Ungdom Cross Stafet er åbent for alle – også for fodboldklubber, håndboldklubber, osv. Og man kan også være med, selvom man ikke er medlem af en forening. Skole-klasser er også mere end velkomne. Cross kan bruges og nydes af alle, så dan et hold og kom med til årets cross event. Det er et event, der vil huskes i mange år, så det er nu chancen skal gribes!

Point
Point gives ud fra placeringer. Slutresultatet afgøres på baggrund af det totale antal point fra de 3 elementer. Der gives 100 point til vinderholdet i hver disciplin, 99 til nummer 2 osv (man får minimum 1 point for at gennemføre). Man kan altså maksimalt opnå 300 point som hold. Holdet med flest point i de enkelte alders- og kønsklasser vinder, og klubben/foreningen med flest point vinder den overordnede klubkonkurrence.


TIDSPROGRAM

Hele konkurrencen afgøres på omkring 2 timer. Der tages forbehold for justeringer i tidsskema, som først kan lægges endeligt fast, når vi kender deltager-antallet. Der kan blive tale om at starte op mod en halv time tidligere. Alt sammen vil blive nøje tilrettelagt, så i kan trygt stole på, at der er en fed dag i vente – og en dag, som man ikke må misse.

Kl. 9.00: StafetCross
Kl. 9.30: TeamCross
Kl. 10.00: SpeedCross

Præmieoverrækkelse

Kl. 10.30: Velkomstceremoni VM Cross
Kl. 11.00-14.50: VM Cross

Kl. 15.00: Motionsløb – The Sprint 2 km
Kl. 15.30: Motionsløb – The Relay 4 x 2 km
Kl. 16.15: Motionsløb – The Toughest Cross + Trail 4/8/12 km

Husk – som deltager i DM Ungdom Cross Stafet får du et gratis startnummer til et af motionsløbene, så der er rigtig mange gode grunde til at være med til DM Ungdom Cross Stafet 2019.

Det er også en oplagt mulighed for at lave et event sammen som familie. Deltag selv i DM Ungdom Cross Stafet, få forældrene med til et af motionsløbene og vis dem cross, og se verdens bedste løbere kæmpe om VM-titlen til VM Cross.


TILMELDING

Tilmeldingen bygger på det nye tiltag fra Dansk Atletik, hvor deltagelse er åbent for alle. Derfor kan alle være med – både hvis man er medlem af en forening og også, hvis man ikke er.
Pris: 500 kr./hold for DAF-forening, 1.000 kr. for øvrige hold.

Inkluderet i prisen:

 • Startnummer til DM Ungdom Cross Stafet (et hold bestående af 4 løbere)
 • Gratis start i The Sprint 2 km eller The Relay 4 x 2 km. Værdi 4 x 250 kr./person
 • Gratis adgang til Moesgaard Museum på konkurrencedagen. Værdi 4 x 140 kr./person
 • Gratis morgenmad og frokost lørdag
 • Gratis overnatning fra fredag den 29. marts til lørdag den 30. marts

Gratis morgenmad, frokost og overnatning
Her er der en ekstra grund til at komme til DM Ungdom Cross Stafet. Der vil være gratis morgenmad og overnatning fra fredag til lørdag til samtlige deltagere til DM Ungdom Cross Stafet i nærheden af stævnepladsen ved Moesgaard Museum. Kom om fredagen, overnat med dit hold og dine kammerater, få morgenmad lørdag morgen, deltag i DM Ungdom Cross Stafet om formiddagen, og se verdens bedste løbere bagefter stafetten, når VM Cross finder sted præcis samme sted ved Moesgaard Museum. Der vil også være gratis frokost til deltagerne.

Der er lagt i kakkelovnen til en formidabel weekend med cross country, kammeratskab og holdoplevelser ud over det sædvanlige – alt sammen i en verden af cross, når det store og mest prestigefyldte event IAAF/Mikkeller World Cross Country Championship 2019 finder sted i Aarhus den 30. marts.

Hvordan tilmelder man sig?
Tilmeldingen er åben.

TILMELD JERES HOLD HER


U14 VM CROSS CHALLENGE

VM Cross 2019 skal være en dag, hvor cross bliver sat i højsædet, så alle kan opleve glæden ved cross og løb, når det mest prestigefyldte mesterskab finder vej til Aarhus, Danmark, den 30. marts 2019.

Vi mener det, når vi siger, at alle kan være med. Derfor har vi oprettet en særlig U14-klasse, så selv de yngste kan være med i årets fedeste dag for cross.

Man kan faktisk rigtig først deltage i danske mesterskaber fra 14 år, men de yngre løbere skal ikke snydes for denne unikke oplevelse, og derfor er det Dansk Atletik Forbund’s ære at invitere til U14 VM Cross Challenge.

Konkurrencen foregår på nøjagtig samme måde som beskrevet for U16, U18 og U20. Bortset fra, at der ikke dystes om DM-medaljer. Men der er stadig gode præmier på spil. Skal der tjenes ind til en tur med klassen, klubben eller kammeraterne, så er det til U14 VM Cross Challenge det sker, da der dystes om:

 • 5.000 kr. til bedste drenge-hold
 • 5.000 kr. til bedste pige-hold
 • 5.000 kr. til bedste mix-hold
 • 10.000 kr. til bedste klub på tværs af de tre klasser

Konkurrencen afgøres som DM-konkurrencerne efter placeringspoint. Læs mere her.

Alle øvrige forhold er også gældende for U14: Overnatning, måltider, startnummer til VM, adgang til Moesgaard osv. Læs meget mere om det fede setup her.


KOM MED FOR FØRSTE GANG TIL ET DANSK MESTERSKAB I ET NYT FORMAT

Det er en ære for Dansk Atletik Forbund og VM Cross 2019 at præsentere det her nye format, der kan give de yngste en mulighed for at løbe cross, kæmpe om en dansk mesterskab, og så samtidig opleve verdens bedste løbere på samme dag.

FØLG MED I DM UNGDOM CROSS STAFET HER

Er du selv interesseret, eller kender du nogle, der kunne være interesserede i at være med – så klik på nedenstående knap og del PDF’en med dem, hvor al information om DM Ungdom Cross Stafet findes.

DOWNLOAD PDF OM DM UNGDOM CROSS STAFET HER OG DEL