Landsholdsaktuelle Thijs Nijhuis (DEN) fortalte tidligere, hvad cross betyder for ham. Her i del 2 om Thijs kan du læse, hvorfor VM Cross er så specielt, og hvad det betyder for Thijs.

Foto: Thijs Nijhuis bagerst i “the front pack” til Cross Nationals i Skanderborg i 2018 (ByChristianJornVisuals).


Thijs Nijhuis (DEN) ser frem til endnu engang at trække i landsholdstrøjen og repræsentere Danmark til et international cross mesterskab (privatfoto).

Et af de mest prestigefyldte mesteskaber i løb er VM Cross. Det finder sted i Aarhus den 30. marts 2019. Læs her del 2 om Thijs, der fortæller mere om, hvad VM Cross betyder for ham.

THIJS HAR SIGTET RETTET MOD VM CROSS 2019
Thijs har utallige oplevelser i alle former for løb, og har flere trofæer i bagagen. Vi spurgte Thijs om sine bedste oplevelser til cross:

Jeg har to “bedste” oplevelser om man vil. Det ene er fra DM Kort Cross, 4km, i Odense i januar 2014. Dette løb vil jeg huske, fordi det var første gang, at jeg blev dansk senior mester.

Den anden er mit første EM Cross, 2009 i Dublin, hvor jeg blot var 17 år gammel og med for første gang. Det irske publikum var af den anden verden. 10.000-15.000 mand var mødt og skabte en kulisse jeg ikke har set før eller siden i cross.

Bedste resultat er nok dansk mester på Kort Cross og en 18. plads ved EM Cross for U23 og en 25. plads for seniorer.

Thijs til NM Cross, da det i 2017 blev afholdt i Middelfart, Danmark (privatfoto).

Arrangørerne lover at gøre deres bedste for, at Thijs og alle andre får en helt unik oplevelse til VM Cross. Planerne for VM Cross i Aarhus den 30. marts 2019 er store – både for deltagere og tilskuere er der ingen undskyldning for ikke at være på Moesgaard Museum den 30. marts 2019.

SE PROGRAMMET FOR VM CROSS 2019

FORHÅNDSUDTAGELSE GIVER OPTIMAL MULIGHED FOR AT BLIVE SKARP TIL VM CROSS
Thijs fik sammen med 10 andre danske løbere en tidlig julegave, da de tidligt før jul fik beskeden om, at de var forhåndsudtaget til VM Cross 2019. Vi har hørt Thijs lidt om hans træning frem mod den store dag i marts.

Hvad betyder det for dig at være forhåndsudtaget til VM Cross 2019? “Det er en ære hver eneste gang, man får lov og mulighed til at bære den danske landsholds-singlet. At være udtaget nu giver mig arbejdsro til at toppe på dagen for VM Cross. Derudover kan jeg med ro i sindet løbe DM Cross den 9. marts i Roskilde som optakt og derefter tage på træningslejr i højden“, udtaler Thijs.

I forberedelser på et godt resultat ved VM Cross tager Thijs på 2 træningslejr af 3 uger varighed i det kenyanske højland, nærmere betegnet løbernes mekka, Iten. Thijs siger, at “træning i højden (2500m) gerne skulle stimulere ens krop til at lave flere røde blodceller, som er dem, der transporterer ilt. Ideen er så, at når man vender tilbage til lavlandet, så har man øget indhold af røde blodceller og kan præstere bedre, denne effekt aftager dog gradvist efter 1 måned.

Thijs har frem mod VM Cross planlagt at løbe Barcelona Halvmarathon den 10. februar og DM Cross 10 km i Roskilde den 9. marts.

Frem mod VM Cross forbereder Thijs sig med 2 træningslejre af 3 ugers varighed, bl.a. i løbernes mekka, Iten, i Kenya (privatfoto).

Hvad er så målet for Thijs til VM Cross? Ja, det er lidt en svær størrelse, da det ofte er meget betinget af, hvem der deltager. Her beskriver Thijs sine tanker om målsætningen og succeskriterier for VM Cross.

Det er svært at udtale sig om, hvordan Danmark ligger i verdenen, fordi der er en tendens til, at mange europæiske lande ikke sender løbere til VM, fordi de ikke kan gøre sig gældende blandt afrikanerne. En ting er sikkert og det er, at Danmark er blevet betydeligt bedre på cross efter en mangeårig ihærdig indsats. Carsten Jørgensen blev europamester på EM Cross for herrer i 1997, og Anna Emilie Møller i U23-klassen i 2018. Juniorpigerne (U20) vandt holdmedaljer i 2015. Derudover er herreholdet blevet 5 og 6’er kun overgået af store crossnationer og lande, som Spanien, Tyrkiet, England og Frankrig, ved de seneste europamesterskaber.

Det unikke ved VM Cross er også, at mange mestre fra flere forskellige distancer samles i at konkurrere på én enkelt distance. Dybden i feltet er derfor ekstrem stor.

VM Cross er muligvis det sværeste at vinde ud af alle VM-mesterskaber i atletikregi, i og med der kun er en distance modsat f.eks. 1500m, 3000m forhindring, 5000m, 10000m og marathon ved et VM på bane/landevej. Derfor samles alle de bedste fra hvert land på en distance. Afrikanerne har i stor stil sat deres aftryk på VM både individuelt og holdmæssigt (de 4 bedste tæller). Kun et hold i Top 10 ved seneste VM Cross var ikke afrikansk. Når nogle andre lande så ikke prioriterer VM Cross, fordi deres løbere ikke kan være med blandt Top 20, så kan det pludseligt se voldsomt ud at være med som dansker, fordi man nok kommer til at hænge lidt i den tunge ende. Hvorimod det ville være helt anderledes, hvis alle lande stillede op, det kan man blot se på EM Cross resultaterne. 

Mit personlige mål er at ende i bedste halvdel, hvilket ville være en enorm succes. Jeg håber og tror på, at holdet kan gøre det godt, da jeg synes vi har det stærkeste hold i mange år. Jeg glæder mig til mit første VM Cross“, siger Thijs.

Thijs ser frem mod sit første VM Cross, der finder sted på hjemmebane i Aarhus den 30. marts 2019 (privatfoto).

TEST RUTEN AF OG DISPONER MED KRÆFTERNE
Cross giver store krav til eliteløbere, da man skal være hurtig, stærk og alsidig. Derfor er der typisk ikke et enkelt træningspas, som gør eliteløbere klar til cross. Det er også gældende hos Thijs, men et pas gør ham godt klar.

Det er ikke et træningspas der gør forskellen, og jeg har ikke et pas, jeg altid laver. Det hele kommer an på, hvor jeg er i træningen, og hvordan ruten er. Jeg vil helt sikkert løbe nogle 1000m i skoven/græs måske endda på ruten den seneste 7-10 dage inden, nok ca. 8 stykker med kort pause“, siger Thijs.

LÆS I DEL 1, HVAD CROSS BETYDER FOR THIJS NIJHUIS

Hvordan skal man så disponere kræfterne over de 10 km. Det er et svært spørgsmål, som vi også stillede Thijs.

Thijs siger, at ens disponering “afhænger meget af ruten, både mht. til underlag og bakker, men også i forhold til hvor mange deltagere, der er i løbet, og hvor smal ruten bliver“.

Mange forhold gør sig gældende, når man løber cross. Men netop det er også charmen ved cross. Det er løb på naturens betingelser, hvor man får testet sig selv både fysisk og mentalt.

VM Cross glæder sig til at se Thijs og det danske hold give deres bedste den 30. marts 2019 (privatfoto).

KOM OG LØB MED, OG STØT THIJS TIL VM
Der er ingen tvivl om, at den 30. marts 2019 bliver en stor dag for løb i Danmark. Cross er en fantastisk form for løb, som alle skal opleve. Vi håber du er blevet inspireret af at høre Thijs fortælle om cross og VM.

Kom og støt op om Thijs, og giv de danske landsholdsløbere den bedste opbakning til VM Cross – og løb selv med i et af motionsløbene senere på dagen.

LÆS MEGET MERE OM VM CROSS HER