EN BLOG AF JAKOB LARSEN, LØBSDIREKTØR FOR IAAF/MIKKELLER WORLD CROSS COUNTRY CHAMPIONSHIPS 2019

Foto: Til venstre formanden for IAAF, Sebastian Coe, og til højre løbsdirektør for VM Cross, Jakob Larsen, foran Moesgaard Museum, som bliver stævne-centrum til VM Cross 2019 (Lars Møller).

8. februar 2019

VM Cross nærmer sig med stormskridt, og i kulissen begynder det for alvor at blive hektisk. Alle der har lavet store arrangementer ved, at det er ligegyldigt hvor mange opgaver, der bliver “hakket af” — der dukker hele tiden flere op — langt flere end man indledningsvis forestillede sig.

Jeg skriver disse linjer en sen aftenstund og kan via mails, SMS, Whatsapp og Dropbox følge med i, at jeg bestemt ikke er den eneste af kollegerne, som bruger aften- og nattetimerne i dag på VM. Det er en ordentlig mundfuld at lave et VM, men heldigvis lader det til, at interessen for at være en del af festen er stor.

REKORDSTORT VM?

Den 29. januar udløb fristen for den såkaldte “Preliminary entry” — de respektive landsholds vejledende tilmelding til VM. Mens den senere “Final Entry” (deadline den 18. marts) angiver, hvem og hvor mange landsholdene kommer med, er “Preliminary entry” udelukkende en tilkendegivelse af deltagelse; herunder forventet antal løbere, man stiller med. Altså en uforpligtende tilmelding af antal — ikke navngivne personer.

Det er en tilmelding, som primært har til formål at hjælpe os som arrangører med at fastlægge det endelige behov for hotelværelser, transport, forplejning, team faciliteter på Moesgård osv., og tallene hverken kan eller skal læses som endegyldige. Men de kan bruges som en indikation af, om det bliver et stort VM — eller om vi står foran et mindre VM end tidligere. 

Og glædeligvis ser det ud til, at vi er på vej mod et rekordstort VM; det største siden ændringen af disciplinprogrammet i 2008. Landsholdene har samlet set meldt ankomsten af 607 løbere, hvilket er små 20 % mere end antallet af startende ved seneste VM. Og mens 59 nationer var til stede i 2017, er der p.t. 76 nationer, som har meldt deres ankomst til Aarhus.

Det er vigtigt at understrege, at tallene ikke er endelige; de kan ændres i begge retninger. Så her og nu nøjes vi med at glæde os over det, som ser ud til at blive en meget positiv udvikling. Skal man pege på et område, hvor der er plads til forbedring, er det de europæiske nationer, som kun for et fåtals vedkommende stiller med meget store hold. Vi har høfligt mindet vores europæiske kolleger om, at den basale forudsætning for at vinde et VM er, at man rent faktisk deltager — og de har lige så høfligt takket os for påmindelsen 🙂

H.K.H KRONPRINSEN

Samtidig med at “Prelimary Entry” perioden udløb, kunne vi melde ud, at VM får kongelig deltagelse — bogstaveligt talt. Det er vanlig praksis, at man i forbindelse med internationale mesterskaber på dansk grund inviterer Kongehuset, ofte H.K.H. Kronprinsen, som gæst. 

Men mens andre internationale mesterskaber betragter sig som tilskuer-events, så arbejder vi ud fra et perspektiv om deltagelse, og det var derfor helt naturligt for os at invitere Kronprinsen til at løbe med i VM.

Det tilbud var åbenbart for godt til at takke nej, så når alle VM-medaljer er fordelt, tager vi hul på 2. halvdel af festen, motionsløbene, med deltagelse af Danmarks uden sammenligning mest berømte løber(!)

H.K.H. Kronprinsen i Royal Run 2018. Foto: Lars Møller

Kronprinsens deltagelse mindsker ikke ligefrem kompleksiteten i vores VM Cross, men det gør det unægteligt noget lettere for os at opnå det, som er vores absolutte fokus: At lave en folkefest på Moesgaard den 30. marts.

Det har nok også været medvirkende til, at TV2 forventer at sende det samlede VM på hovedkanalen; en fantastisk gave til VM, og forhåbentlig en rigtig god dag til dem, som vælger at se VM på TV2.

Kronprinsen løber med på en til lejligheden sammensat stafet i 4×2 km motionsstafet distancen. Vi offentliggør mere om dette i den kommende tid — her og nu blot en opfordring til at komme og se verdens bedste løbere, tusinder motionsløbere og en Kronprins på en helt unik rute.

DOBBELTE DIAMANTER

Og når vi nu taler om det unikke: VM-forberedelserne er nu inde i det, jeg kalder den “udførende fase”.

Det er her, vi fastlægger alle detaljer i de mange elementer, som tilsammen skal skabe en helt speciel oplevelse. Det er også en fase, hvor udvalgte dele skrinlægges af ressource- eller funktionelle årsager. Og det er afslutningen på 28 måneders forberedelse, som har haft fire faser.

Når vi arbejder med events, sker det som hovedregel i et designforløb, som kan betegnes som “Double Diamond”.

Siden tildelingen af værtskabet 1. december 2016 har vi gennemgået flere faser i udviklingen af det VM, som nu står for døren

Ved starten af forberedelserne til en event, indleder vi med at “udforske” — dybest set en meget omfattende “brainstorm” periode med masser af ideer og input fra egne rækker og omgivelserne. Det brugte vi 1. halvdel af 2017 på.

Derefter begyndte vi at sortere i de mange tanker, og sætte en fast ramme om arrangementet; distancer for motion, ruten, tiltag for tilskuere, “Look & Feel”, hvilket vi i store træk var færdige med i starten af 2018 — i tide til åbning for tilmelding i april.

Den 3. fase, udvikling, blev brugt til at definere og udvikle detaljer i den fastlagte ramme. Hvad skal der ske på taget, når ruten går henover? Hvordan kan vi iscenesætte afviklingen? Hvilket design skal medaljerne have?

I princippet var denne fase afsluttet i august sidste år. Det holdt dog ikke helt stik denne gang, hvilket bl.a. skyldtes Royal Run 2018, som trak store veksler på flere personer involveret i såvel Royal Run som VM Cross.

Men vi nåede frem til det, som det handler om nu: Udførelsen. Der dukker stadig mange spørgsmål og løse ender op, men grundlæggende er idefasen slut — nu handler det om at udføre.

At dømme ud fra min mailboks, min Dropbox og min WhatsApp i denne sene aftenstund, er der stadig mange ting, som skal håndteres — men vi nærmer os. Den store festdag er nu kun 50 dage væk.

Vi glæder os til startskuddene går — og vi håber, at vi ses på Moesgaard den 30. marts – hvor alle kan være med, både som tilskuer og deltager.  

2 km | Sprint
4 x 2 km | stafet
4/8/12 km | Cross & Trail
10 KM | VM-Løbet: The Search