Når eliteløberne dyster om medaljer til VM Cross ved Moesgaard Museum i Aarhus lørdag 30. marts, er det med rekordstort deltager-antal. Det viser tallene umiddelbart efter deadline for elitetilmeldingen til mesterskabet. VM Cross afvikles for både senior mænd og kvinder og for løbere under 20 år henholdsvis mænd og kvinder. Desuden er der en mixed stafet. 

Foto: VM Cross i Kampala, Uganda, i 2017 (Dansk Atletik Forbund).

14. februar 2019

For to år siden blev mesterskabet afviklet i Ugandas hovedstad, Kampala (bill.). Dengang var der 146 senior mænd til start. I Aarhus er der tilmeldt hele 174 mænd, som skal op over Moesgaard Museum’s græstag, og ud over stok og sten mod de forjættede podiepladser. På kvindesiden vil der være 124 kvinder til start i Aarhus mod 104 i Kampala. Ligeledes er der en stigning af tilmeldinger blandt U20-løberne og stafetterne.

Mange lande ser frem mod Aarhus

Snakken om #aarhus2019 går i mange lande rundt omkring i verden. Der bliver foretaget udtagelsesløb i utallige lande i disse uger. Flere lande har allerede fundet deres landsholdsløbere, andre har ikke haft deres udtagelsesløb endnu, mens nogle lande – ligesom Danmark – har forhåndsudtaget nogle eliteløbere, og de sidste pladser skal der kæmpes om til et udtagelsesstævne. 

Senest har Kenya haft deres udtagelsesløb, og det ser ud til at blive nogle rigtig spændende løbere de kommer med, når der skal kæmpes om metal. Hvordan de vil klare sig på den anderledes rute, der er hårdere end sædvanligt, bliver yderst spændende. Vi må værne os med tålmodighed til det store slag om titlen som verdens hårdeste løber skal stå den 30. marts på VM-ruten ved Moesgaard Museum. 

Vi ved nu, at lidt 70 lande har meldt deres ankomst. Det ved vi ifølge forhåndstilmeldingen. Her er der dog ikke angivet navne på landsholdsløberne. Det er blot en indikation at størrelsen, så arrangørerne kan planlægge eventet mere præcist og optimalt. Men en ting ved vi – med et foreløbigt estimat på deltagelse fra over 70 lande ser VM Cross i Aarhus ud til at blive enormt spændende. 

Danmark har udtagelsesløb den 9. marts i Roskilde – og DU kan være med

For Danmarks vedkommende er der ca. halvdelen af landsholdstruppen forhåndsudtaget. Forhåndsudtagelsen gives til eliteløbere, der har et rigtig højt niveau, og med forhåndsudtagelsen er der god mulighed for at forberede sig, da man ikke skal bekymre sig om et udtagelsesløb. 

Men som sagt er det kun ca. halvdelen af truppen, der er udtaget. De sidste attraktive pladser i de forskellige klasser – senior og U20 – skal der kæmpes om til Cross Nationals i Roskilde den 9. marts. Det er samtidig også DM i Cross, så der er både et mesterskab på spil, men også billetter til landsholdstruppen, der skal repræsentere Danmark til VM Cross. 

Har du selv lyst til at prøve dig af med cross-løb inden VM Cross, så kan DU løbe med til Cross Nationals i Roskilde den 9. marts. Klik på linket ovenover, læs meget mere og tilmeld dig. Det er et løb, hvor eliten og motionsløbere løber sammen, og det er bestemt en oplevelse at deltage. Du kan teste dig mod Danmarks bedste løbere. 

SKAL DU VÆRE MED I VM CROSS – SE DE FORSKELLIGE DISTANCER HER

2 km | Sprint
4 x 2 km | stafet
4/8/12 km | Cross & Trail
10 KM | VM-Løbet: The Search