Jens Arne Christiansen ønskede sig løbeoplevelser i 60-års gave og fik den bedste gave fra sin datter – nemlig et startnummer til VM Cross.  Læs mere her i portrættet af Jens Arne, der finder stor glæde ved cross- og trail-løb.  

Navn: Jens Arne Christiansen

Alder: 60 år

Løbeklub: Blovstrød Løverne

Beskæftigelse: Ejer af Tryk På Tøj

Løbedistance til VM Cross: 12 km Cross + Trail (The Toughest)

Foto: Privatfoto (Jens Arne Christiansen).

Foto: Jens Arne til løb med DGI Nordsjælland (DGI Nordsjælland Løb). 

Jens Arne fandt ny inspiration i løb

Efter en lang fodboldkarriere havde Jens Arne brug for ny inspiration for at kunne bevare glæden ved et aktivt motionsliv også i en fremskreden alder.  Dette var årsagen til , at han som 49-årig i 2007 meldte sig ind i Blovstrød Løverne.

Her var der mulighed for at starte på ”en frisk” i et fantastisk løbefællesskab med over 900 medlemmer, mulighed for at se , hvor god jeg kunne blive som løber – og samtidig få dyrket det konkurrence-gen, jeg altid har haft“, siger Jens Arne. 

Samværet i løbeklubben Blovstrød Løverne gav smag for mere

Forinden indmeldelsen i Blovstrød Løverne havde Jens Arne deltaget i mange forskellige motionsløb – fra BT Halvmarathon, mindre lokale byløb, og til Eremitageløbet i Dyrehaven. Det var først efter samværet med de andre ”løver”, at Jens Arne fik smag for at deltage i DM-konkurrencer og gennem kontinuerlig mængdetræning og specifik intervaltræning, at han indledte jagten på konstant at sætte PR (Personlig Rekord) på de populære 5 – og 10 km distancer. 

Indtil 55-56 års alderen lykkedes det mig hele tiden at finde nye knapper at dreje på , så jeg kunne forbedre mig“, siger Jens Arne. 

PR i den periode blev: 18.27 min. på 5 km, 37.44 min. på 10 km , 1.21.44 på Halvmarathon – og løb 2.59.02 til Marathon i Berlin 2013. 

Meritterne er efterhånden mange, og løb har givet Jens Arne mange oplevelser. I den periode blev Jens Arne ofte klassevinder i motionsløb som Farum Sø løbet,  Grevinde Danner-løbet, Kastelløbet, Skovløberen, Skovmarathon  – alle løb i terræn med bakker og varierende underlag. “Jeg elskede at løbe denne form for løb – og gør det stadigvæk“, siger Jens Arne. 

Cross- og trail-løb blev mere og mere tiltrækkende

I en årrække deltog Jens Arne i Dansk Atletik Forbund’s Vinterturnering (hedder nu Cross Nationals)  – som også indebar DM i Kort Cross og Lang Cross. Disse løb var også meget motiverende, og Jens Arne havde nogle super oplevelser, der gav såvel individuelle og holdmedaljer til DM. “Jeg mindes med glæde ikke mindst de holdmedaljer, hvor hver enkelt har givet sig maksimalt og den varme følelse af at vinde noget sammen“. 

Foto: Jens Arne til Cross Nationals i Fredericia med løbeklubben Blovstrød Løverne (Christian Madsen). 

Hvor der her i 2019 bliver afviklet DM i Cross, så blev DM i Cross tidligere afviklet som et weekendarrangement, hvor man løb Lang Cross om lørdagen og Kort Cross om søndagen. Jens Arne har deltaget med Blovstrød Løverne et par år – og beskriver disse ture som helt ideelle og med fællesskabet i fokus.

Der var en helt speciel klubfølelse til disse arrangementer, hvor alle gav sig tid til at heppe på hinanden. Såvel eliteløberne som veteranerne synes det var fantastiske ture.

Løb har givet Jens Arne mange oplevelser gennem årene

I 2015 deltog Jens Arne i DM kort Trail på Bornholm – og vandt guld i aldersklassen og bronze i Senior-klassen for hold. “Det var lidt stort“, beskriver Jens Arne.

Som vintertræning har den ofte stået på serieløbene Lystrupløbet, Allerød Atletik’s motions-serie og Frostcuppen. Jens Arne har fundet det motiverende at have nogle konkurrence-dage over vinteren.

Derudover har den stået på enkelte ultraløb.

Deltaget to gange i 60 km Ultraløbet Fyr til Fyr på Bornholm. “Første gang var en herlig oplevelse med overskud hele vejen  og løb i 6 timer og 12 minutter. Anden gang var en meget ”hård dag på kontoret” – og fuldstændig slidt kom jeg i mål 5 kvarter senere end året før. Sådanne dage findes også“.  

I 2017 besluttede jeg mig for at lege med de ”rigtige” trailløbere – og stillede med en holdkammerat til start i Etapeløbet Al Andalus Ultimate Trail – et etapeløb på 230 km fordelt over 5 dage med 7.200 højdemeter – og i 45 graders varme. Denne varme udfordring blev for hård – og jeg gennemførte ikke løbet. Oplevelsen nager stadig lidt i mig – for som udgangspunkt har jeg det sådan , at man ikke udgår fra et løb, medmindre man er skadet. Så måske en dag springer jeg på en lignende udfordring.

I 2018  stillede jeg op i 4 etapeløb – alle i varieret terræn – og lykkedes med at vinde aldersgruppen i dem alle.  Etape Bornholm, Etape København, Etape Møn – og endelig International Running Challenge på Lanzarote er alle løb, der stiller krav til at kunne løbe på forskelligt underlag, hurtig restitution, udholdenhed og en god løbeøkonomi.

Her i 2019 har jeg sammen med 14 andre Blovstrød Løver deltaget i Trailløbet – Salomon Hammer Trail Winter Edition på Bornholm (på halvmarathon-distancen). Blev bedst i aldersgruppen – men endnu vigtigere så fik jeg slået et par holdkammerater fra klubben, som jeg ikke har en chance mod på en flad 5-er eller 10-er. Det er godt for selvforståelsen og den efterfølgende snak i omklædningsrummet i de efterfølgende uger“, siger Jens Arne.   

Foto: Jens Arne til Ultraløbet Fyr til Fyr (Martin Paldan). 

Cross- og trail-løb gav ny motivation

Jens Arne har gennem de seneste år mærket, at glæden ved cross- og trail-løb er større end ved almindelige landevejsløb. “Det er formentlig en kombination af glæden ved at løbe i natur og på blødt underlag – erkendelsen af, hvor ens kompetencer ligger og muligheden for at få ny motivation, da der hele tiden dukker nye løb cross- og trail-løb op“, siger Jens Arne. 

Jens Arne synes både om cross- og trail-løb, der begge udfordrer ham: “Såvel cross som trailløb er meget fascinerende  – dog med flere forskelle. Trail er ofte på små spor – ujævnt terræn og større stigninger, hvor det gælder om at økonomisere med kræfterne, undgå at syre til, løbe stærkt , når det er muligt – og holde pulsen i kontrol. 

Selvom Cross også er er på græs og grus – så er disse løb på publikumsvenlige rundstrækninger meget hårde løb – da stigningerne sjældent er stejle, men hvor tempoet er væsentligt højere end ved trailløb, hvilket betyder højere puls og meget længere tid i det ”orange-røde” felt.  Personligt synes jeg, at crossløb er den hårdeste form for løb. For nye løbere til Cross – men også os rutinerede,  er det meget sværere at kontrollere puls og fart end ved trailløb, hvor terrænet i sig selv sætter begrænsninger.” 

Fik et startnummer til VM Cross i 60-års fødselsdagsgave af sin datter

Og selvom Cross-løb er hårdt, så skulle det ikke forhindre Jens Arne i at ønske sig denne udfordring i 60-års gave, når der nu er VM Cross i Danmark.

Jeg ser meget frem til at se verdenseliten på dansk grund – glæder mig til at løbe ruten ved Moesgaard Museum, som ser meget spændende og udfordrende ud. 

At deltage i et VM-løb er for mig noget helt særligt.  I modsætning til andre løb, der er en tilbagevendende begivenhed – så er disse ”once-in-a-lifetime”-oplevelser noget ganske særligt.  Hele optakten til løbet, mediedækningen, mulighed for at se ”stjernerne” , det større setup til selve løbet end ved andre løb og gennemførelsen gør oplevelsen helt unik.”

Udover DM Cross den 9. marts, VM Cross-løbet i Aarhus – så er Jens Arne’s næste større udfordring i 2019 Edinburgh Marathon i maj samt Vagar Halvmarathon på Færøerne.

Løb betyder rigtig meget i mit liv. De mange aftener med løbevenner – følelsen af at være ”fit” som 60-årig – konkurrencerne hvor man presser sig til det yderste – at være i naturen – alt dette betyder ufatteligt meget. Jeg tænker LØB mange gange i løbet af dagen.

Hvor man før frygtede at blive ældre  – så tænder man nu på, hver gang man runder et helt eller halvskarpt hjørne, så man kan rykke op i ny aldersgruppe og finde nye konkurrenter at battle mod. Livet er godt!

Foto: Privatfoto (Jens Arne Christiansen). 

TAG TUREN TIL VM CROSS LIGESOM JENS ARNE – VÆLG DIN DISTANCE HER

2 km | Sprint
4 x 2 km | stafet
4/8/12 km | Cross & Trail
10 KM | VM-Løbet: The Search