EN BLOG AF JAKOB LARSEN, LØBSDIREKTØR FOR IAAF/MIKKELLER WORLD CROSS COUNTRY CHAMPIONSHIPS 2019

20. DECEMBER 2018

Endelig begynder detaljer at falde på plads — mange detaljer. Og med 100 dage til VM begynder mesterskabet for alvor at tage form.

KOM OG VÆR MED
Tilmeldingerne til motionsfeltet ved VM Cross tikker ind, og jeg kan kun opfordre alle til at komme og være med. VM Cross er en af løbeverdenens helt store klassikere, som i Aarhus får en ganske særlig indpakning. Verden over vil Løbeverdenen denne dag have øjnene rettet mod Aarhus. Den chance kan jeg kun opfordre til, at I griber og løber med i et arrangement, hvor der bliver kælet for detaljerne hele vejen rundt.

Så derfor: Læs færdig og tilmeld jer bagefter på aarhus2019.dk.

RUTEOPBYGNING
Ruten har længe ligget fast, så vores arbejde med ruten handler nu primært om planlægning ift. opbygning af såvel start/mål området som selve rundstrækningen — og selvfølgelig også tilskuerfaciliteter.

Vi begynder opbygningen mandag før løbet, og da der skal etableres rigtige mange strukturer, så er timingen af opsætning rigtig vigtig. Vi skal vide, hvem der kommer med hvad hvornår — og hvornår vi kan begynde at bygge de forskellige strukturer.

Det skal altsammen stå færdig fredag, hvor der både skal trænes på ruten, laves TV-prøve og afholdes vore egen interne løbstest.

START/MÅL OMRÅDET
Moesgård Museum er et fantastisk smukt og spektakulært sted at holde et VM Cross. Til gengæld er der ikke helt så megen plads, som man normalt vil bruge i et start/mål område. Derfor er vores procedure forud for start samt opbygningen af start/mål området markant anderledes på en række punkter.

Mest iøjnefaldende for tilskuerne bliver nok den til lejligheden designede 30 meter brede start/mål portal, som på forsiden vil være klædt i LED. Dette giver os mulighed for at bruge fladen aktivt i event præsentationen på en måde, der passer til vores nøgleord og tema for eventen.

EVENT PRESENTATION OG OMGIVELSERNE
Vi er i gang med at detail-planlægge event presentation (speak, øvrig lyd, storskærme, indhold af tv-produktion). Fundamentet for alt dette er minutplaner for hele arrangementet.

Der bliver lavet minutprogrammer for hele dagen — fra 8.30–19.00. 

Vi arbejder nu i en online platform, som deles mellem os, IAAF og andre, som bidrager til at færdiggøre den samlede event presentation.

Vi drøfter fortsat sammenhængen i eventens fremstilling, som tematisk er baseret på udvalgte nøgleord. Og jeg afslører vist ikke for meget, hvis jeg siger ‘heavy metal, vikings og oktoberfest. Tilsat en smule britisk ‘Oxbridge’. Den endelige udformning får I at se den 30. marts.

Her og nu arbejder vi på indretningen af “Runner’s Valhalla” — Mikkeller teltet, og så afventer vi tegninger for zonen “Viking Gauntlet” — (vikingelejr med telte, hævede bål og en mindre indsnævring af ruten til ca. 4 meter).

CEREMONIER
Præmieoverrækkelserne er under forberedelse. De individuelle vindere får medaljeoverrækkelse på Moesgård undervejs i programmet, mens holdmestrene hyldes til banketten efter arrangementet.

Præmieoverrækkelsen finder sted foran start/mål portalen, og den endelige medalje er nu godkendt. Men i må væbne jer med lidt tålmodighed før den offentliggøres.


Teaser til de endelige medaljer. 

FRIVILLIGE
Den samlede organisation er ved at falde på plads. Vi skal bruge mange frivillige, og fastlæggelse af opgaver og beslutninger om nødvendigt antal er i fuldt gang. Hvis du vil være med på holdet bag VM Cross, er du meget velkommen til at skrive til [email protected].

MARKETING
Vi er i gang med drøftelser med en ny potentiel partner til supplement for vores andre gode partnerskaber med Mikkeller, som gerne vil indgå aktivt på ruten. Det er et spændende oplæg, og også et oplæg som udfordrer det regelsæt, som er for rammerne omkring et VM. Der pågår derfor en del drøftelser om dette. Men det er ingen hemmelighed, at vi fra vores side gerne vil skubbe lidt til den konventionelle måde at tænke mesterskaber, så jeg håber virkelig, at vi når i mål med denne mulighed.

SIDE EVENTS
Vi har fra start arbejdet med en række side events, som bl.a. skal berige selve mesterskabet — og muliggøre, at VM kan leve videre efter den 30. marts.

Skole OL Cross
Fredag, dagen før VM, afholder vi kvalifikation til Skole OL Cross finalen for Aarhus området på et område direkte ved siden af VM-ruten. Finalen finder sted i forbindelse med sommerens Skole OL, og der dystes i en ny konkurrencemodel med 3 løb afholdt indenfor 2 timer.

DM Ungdom Cross Stafet
Lørdag, forud for den officielle åbning af VM, afholder vi den første udgave af DM Ungdom Cross stafet. Det åbne mesterskab for 12–19 årige er baseret på 4-mands hold, piger, drenge eller mix. Der konkurreres i samme disciplin som ved Skole OL, og deltagerne har gratis start på 2 km mass race senere på dagen på selve VM-ruten.

Coaching Clinic
Torsdag afholder vi en træningssession forestået af 3 tidligere verdensmestre i cross. Deltagerne bliver unge skoleelever eller foreningsmedlemmer fra nærområdet.

IAAF Heritage Exhibit
Fra starten af marts vil der på ‘Dokk1' i Aarhus være en udstilling om cross’ historie. Udstillingen flyttes til Moesgård i løbsugen, og forberedelserne har allerede medført en række interessante kontakter, herunder en britisk skole, som vi er i dialog med ift. deltagelse i andre VM-relaterede aktiviteter.

Moesgaard Museum
Moesgård Museum har gratis adgang på VM-dagen. Det har jo som sådan intet med VM at gøre, men vi arbejder på at integrere dette i tilbuddet til tilskuerne.

Møder
Sluttelig afholdes en række møder før og efter VM-løbene. IAAF’s “Cross Country Committe”, European Athletics’ “Competition Commission”, og IAAF’s “Observer’s Programme” udgør en omfattende møderække i dagene omkring VM.

BROADCAST
Det er ingen hemmelighed, at vi gerne ser flest muligt møde op på Moesgård på VM-dagen. Men for dem, som ikke har mulighed for dette, skal TV-produktionen være i top. Det bliver der lagt rigtigt mange kræfter i. IAAF har selv overtaget produktionen, og vi arbejder tæt sammen om dette. Vores “Atletik TV” er kommet på arbejde, og vi får megen nyttig viden ud af indsatsen.

Der arbejdes p.t. med en TV-produktion baseret på 19 kamerapositioner, drone optagelser, og muligvis helikopter billeder under dele af løbsdagen. For et løb, som foregår på en 2 kilometer rundstrækning er det en massiv produktion. Det skal vi være glade for, da det viser, at der er tiltro til vores planer for eventen.


Det er et større puslespil at få alle kameraer og vinkler til at gå op. Her ses planlagte positioner på den yderste del af ruten.

Optaktsshow
Vi har også vores egne planer. Således er et dagligt optaktsshow startende mandag før løbet — (10–15 min) mhp. streaming og SoMe under overvejelse. Og så er vi så småt i gang med at få banet vejen for mest mulig dækning af VM før løbsdagen — både af det danske landshold, udtagelserne og forberedelserne — og af forberedelserne til det mesterskab, som vi tror og håber vil redefinere VM Cross for eftertiden.

LANDSHOLDET
Og så er der jo det danske hold. EM Cross var en stor succes; ikke mindst grundet Anna Emilie Møllers sejr i kvindernes U23-klasse. Den endelige udtagelse af det danske hold sker umiddelbart i forlængelse af DM Cross den 9. marts i Roskilde., og inden da afholder bruttotruppen et par træningssamlinger på Moesgård for at vænne sig til en rute, som må betegnes som alt andet end sædvanlig. De første 11 atleter er forhåndsudtaget og kan læses mere om her hos Dansk Atletik Forbund.


Simone Glad - her ved VM Cross i Kampala 2017 - er blandt de 11 navne, som i dag blev forhåndsudtaget til VM Cross i Aarhus. (Jiro Mochizuki)

DEN KOMMENDE MÅNED
Selv om julen står for døren, er der rigtigt mange deadlines den kommende måned. Men den vigtigste er åbningen af akkrediteringssystemet for officielle VM-deltagere. Det er nemlig det første rigtige tegn på, at nu begynder festen at nærme sig.

Men indtil da skal det fra VM Cross 2019 i Aarhus lyde en rigtig glædelig jul til jer alle!